Taiteilijaesittely

Taiteilijasta

Tommi Ketonen on lasitaiteilija, pitkän linjan tatuointiartisti, yrittäjä ja kelloseppä. Hän kuvaa lasiveistoksissaan muotojen, ilmiöiden ja tunteiden kirjoa sekä elämän ja jokaisen hetken kauneutta ja rikkautta. Teoksissa hyödynnetään niin tatuointitaiteiden visuaalisia elementtejä kuin hienomekaanista ammattitaitoa ja avaruudellista hahmottamista. 

Ketonen on hämmästyttävällä tavalla alle kolmessa vuodessa luonut omanlaisensa lasiveistokset käyttäen hyväkseen yhtä lasitaiteen vaikeimmista menetelmistä: Graal-tekniikkaa. Graal-lasi kehitettiin 1910-luvulla Orreforsin lasitehtailla Ruotsissa. Esine koostuu erillisistä puhalletuista lasikerroksista, joiden sisälle kätkeytyy kaiverrettu, etsattu tai maalattu kuvio.   Artist statement 

Haluan tarjota kaunista, värikästä moniulotteista silmänruokaa, joka vangitsee ja puhuttelee, kiinnostaa ja herättää, pysäyttää ja koskettaa.

Töistäni välittyy oma tapani katsoa asioita jättäen kuitenkin tulkinnanvaraa katsojalle. Asiat harvoin ovat yksiuloitteisia.

Töissäni näkyy se, että nautin pienten yksityiskohtien työstämisestä ja niiden esille nostamisesta, väreistä ja niiden yhdistelmistä ja lasin suomasta mahdollisuudesta kerrostaa kuvia ja asioita kerronnalliseksi kokonaisuudeksi. Massiivisen lasiveistoksen optiikka ja fyysisyys viehättää myös voimakkaasti.

Suunnitelma syntyy tehdessä, luomisen ja tekemisen hetkessä. Kaikessa luomisessa yhdistyy laaja-alaisesti aiempi eri alojen kokemus ja omien osaamisalueiden eri elementit. Minulla on voimakas halu luoda itse alusta loppuun asioita. Innostun herkästi päätyen rohkeaankin heittäytymiseen.

Inspiroidun ympäristöstä, yksityiskohdista ja näkökannoista jotka eivät ole niin ilmeisiä. Saatan inspiroitua aivan mistä tahansa siihen itse asiassa pyrkien saaden itseni liekkeihin ja jaettua tätä tunnetta kaikkiin jotka ovat osallisena ja läsnä tilanteessa tai prosessissa.

Minua ajaa koko taiteellisen prosessin kaari inspiraation leimahdettua toteutuksen ilon ja riemun siivittämänä rajuunkin, ei kylmäksi jättävään lopputulemaan.

Inspiroidun eri materiaalien vietäväksi uusien mahdollisuuksien ja menetelmien viettelemänä pyrkien näitä hallitsemaan.

Omaan halun rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kokeilla ja tutkia uutta materiaalia, katsoa mihin materiaali oikein taipuu. En vierasta tehdä asioita ehkä eri lailla miten odotetaan tai on ollut tapana.

Lasi materiaalina on innoittanut, miltei pakottanut minut työstämään uusia teoksia.